wtorek, 8 września 2015

the pancakes


Znacie kogoś kto nie lubi naleśników? Są dobre na śniadanie, obiad i kolację. Żeby zrobić ucztę potrzebny jest tylko dobry przepis i wypróbowane zestawy dodatków czyli serek Danio plus truskawki lub borówki // czekolada plus banany. Pycha!

Can you think of someone who doesn’t like pancakes? They are perfect for breakfast, lunch and for dinner. All you need is a good recipe and some serving ideas. Try pancakes with some vanilla cream cheese plus strawberries or blueberries // some chocolate plus bananas. Yummy!

2 jajka // 2 eggs
4/5 szklanki mąki // 4/5 cup flour
szklanka mleka // 1 cup milk
szczypta soli // a small pinch of salt

jak to zrobić?
Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. W osobnym naczyniu wymieszaj mikserem mąkę, mleko i żółtka wraz ze szczyptą soli. Dodaj ubite białka – ale uwaga – zrób to delikatnie. Wymieszaj wszystko łyżką.
Przystąp do pieczenia. Rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego na patelni. Naleśniki nie powinny być zbyt duże ani zbyt cienkie. Dzięki ubiciu białek będą puszyste.

how to make it?
First, you need to crack eggs and remove the yolks from the whites. Whip egg whites into a white, fluffy foam. Put the flour, milk, egg yolks and a pinch of salt in a separate bowl to mix them all together. Add the whites you have whipped – do it carefully with a spoon.
Set a frying pan over a medium heat and wipe it with some oiled kitchen paper. When hot, cook your pancakes until golden. They should be neither too big nor too thin. Thanks to the egg whites whipping they’ll be fluffy.



słomki // straws Tiger






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz